Mulberry Lane

The moment guests turn onto the tree-lined drive, they are captured by the timeless aesthetic of this stunning residence. A walled motor courtyard is centered in the layout of this u-shaped home layout and paved with reclaimed granite Belgian cobblestones and concrete with sandblast finish. Full color bluestone walkways surround the front and rear exterior of the home and are sheltered by a knee-high stone wall, giving the landscaping the feel of a sunken English garden.  The exterior finishes of the home include a mixture of full-bed Ashlar stone, light brick and stuccoed dormers, and feature design subtleties like limestone windowsills, wood louver details and arched soldier course brickwork.  Structured plantings and mindful exterior lighting illuminate the natural textures of the home and its surroundings.

Architecture | H. Gary Frank Architects
Landscaping | Zaremba & Company
Photography | Carlson Productions

0

Bright Bungalow

This 1960’s Tudor home was brought back to dazzling life with a renovation and addition. The entrance of the home was relocated to what formerly was a parlor room to create a symmetrical front facade and add a covered front porch. The formal dining room was transformed into the living room with a new fireplace and the dining room was relocated into the space of the former breakfast nook. A two-story addition allowed for the repositioning of the kitchen to a more central and open location on the main floor. A hearth room with limestone fireplace surround was added off of the kitchen and the former location of the kitchen was transformed into a mudroom, wet bar, drop station and powder room. Where the old powder room once was now stands a walk-in pantry adjacent to the new kitchen. The primary suite was updated with minor layout changes and cosmetic updates and the home’s previous office space became a cozy nursery. The lower level has been updated and expanded to incorporate ample space for children and adults alike to lounge, read, entertain or play. Saturated colors, dynamic artwork and rich millwork details throughout give this stunning home a vibrant aesthetic that compliments the highly functional changes to the flow of this bright bungalow.

Architecture | Visbeen Architects
Interiors | DMC Design
Photography | Tippett Photography

0

Cape Revival

The renovation of this traditional style residence brought new life to many areas of the home.  The front entryway and staircase were updated with new design elements and materials to rejuvenate, yet compliment the original design of the home. The kitchen layout was rearranged to include an island with a custom-built banquette and table. Our Custom Shop built new cabinetry to match what was existing and had existing cabinetry refinished and reused in new ways. Doors were removed and doorways expanded to open up the flow of the main spaces to one another. New wood flooring was laid with herringbone inset details. Stunning details were added in the form of custom-crafted built-ins and millwork. The overall impact of this renovation gave new life to an already stunning home.

Architecture | AMDG Architects
Interiors | DMC Design
Photography | Ashley Avila Photography

0

English Farm

Nestled on 90 acres of the countryside, this working farm marries the sophisticated English style of the homeowners’ heritage with casual elegance that makes entertaining family and friends comfortable. Traditional elements of timeless design are combined with the use of modern products and conveniences, yet the home still looks like it would fit in the European countryside of the 17th century. Our team incorporated reclaimed wood beams salvaged from an old dairy farm in Michigan into the ceilings of several rooms.  The extensive stonework can be seen in many elements of this project, including the masonry chimneys, both inside and out, the exterior walls, as well as the battered stone knee-walls that surround the estate.  The full scope of this English Farm project included the main house, guest house, 80′ swimming pool, sunken garden with outdoor fireplace, greenhouse with raised garden beds and potting shed, multiple barns and pastures to raise alpacas on the property, as well as a 3.5 acre pond.

Architecture | Northworks Architects
Interiors | SKIN Interior Design
Landscape Design | Hoerr Schaudt
Photography | Andrew Miller

0

The Orchard | Car Barn

This carriage house-inspired accessory building reimagines the automotive garage vernacular as it blends traditional architectural language with contemporary details distinctive to its owners’ affinity for cars and for entertaining. The design of the space had to balance a size that could comfortably house the owners’ substantial car collection with a scale that was appropriate for a residential setting.  In order to accomplish this, a lower level was utilized with a car lift that could easily move automobiles between the two levels of storage.  A significant amount of time was spent staking and adjusting corners of the building on the site itself in order to not overwhelm the landscape and to remove a minimal number of the 200-year-old oak trees on the property.

In addition to expansive car storage space, the interior of the building also boasts a floating, metal staircase – flanked by a commissioned, sculptural monolith inspired by a Chevrolet Corvette detail spanning all three levels – leading to an upper mezzanine level that serves as entertaining space.  The lounge space overlooks the cars below through glass enclosure.  The centerpiece of the lounge area is a 130-year-old bar, originally from Detroit and more recently found in a restaurant in North Muskegon, that was refurbished and restored with care by our Custom Shop.  Rich, traditional elements meet contemporary as the antique bar is flanked by custom-built cabinetry with clean lines.  The upper level also has a small office space that doubles as a guest suite complete with a murphy bed and a full bathroom.

Architecture & Interior Design | Via Design
Photography | Ashley Avila Photography

0

Hillock House

Lakefront views are at the center of the design of this contemporary masterpiece and are visible from the moment you arrive at the home. This technically challenging home included angles that are seven degrees off of 90 degrees in both the floor plan as well as vertical walls. Those angular elements, along with large installations of glass and narrow site conditions required the technical proficiency our team has obtained in the more than 35 years of experience we have building lakefront homes. The property features an infinity edge pool with a seven foot waterfall on the lake side of the home as well as a beach cabana built into the base of a multi-tiered outdoor deck. Unique materials were used throughout, such as eucalyptus, exterior limestone and zinc cladding. The home has custom-designed and built features with noteworthy details such as stainless steel toe-kicks and an intentional lack of millwork casing throughout to create walls with clean lines. These unique features work together to create a truly magnificent residence. 

Architecture | Stoneberg + Gross Architects
Interior Design | Gooch Design Studio
Photography | Ashley Avila Photography

0

Coastal Chalet

Designed with ample gathering space in mind, this remodeled refuge combines subtle elegance with coastal charm.  A two-story addition above the garage of the existing home allowed for the flow of the main spaces to be reworked, the addition of entertaining space as well as new sleeping spaces completing the upper level. On the main level, a game room was added, complete with a handcrafted built-in bar, billiards table and lounge space. The layout of the kitchen, laundry and powder room were reworked and revived with cheerful palettes and functional updates.  The upper level bedrooms added sleeping space for family and guests alike.

Architecture | Lori Potter
Interiors | Deidre Interiors
Photography | Werner Straube

0

Crow’s Nest

Nestled within a beachfront community that has been welcoming residents to the shores of Lake Michigan for over a century, this traditional cottage achieves a perfect balance of elegance and comfort. Knocking down an existing cottage and constructing the new one in its place proved to have its own special set of challenges, ones in which we have extensive experience. Precise scheduling and daily on-site project management were crucial in meeting construction timeline goals while maintaining minimal disruption to the surrounding community. Like most of our projects on the shores of Lake Michigan, this project required working carefully alongside the The Michigan Department of Environment, Great Lakes, and Energy’s (EGLE) to ensure critical dunes were preserved. Millwork details, custom cabinetry and furniture pieces were incorporated into almost every square inch of this beautiful residence and our Custom Shop played a critical role in achieving the aggressive construction timeline. Rather than dealing with a third party for cabinetry and millwork, we were able to plan, execute and install each piece into the home as they were designed and completed as opposed to waiting for production to start on every piece all at once, which saved time and created seamless execution of every piece down to 1/8 inch. From a curved master vanity, to an intricately detailed kitchen island, to a two-story bunk room loft with built-in beds, custom railings and a ladder, our Custom Shop brought show-stopping vignettes to life in nearly every room.

Architecture | Robbins Architecture
Interiors | Berta Shapiro Interiors
Photography | Ashley Avila Photography

0

Water’s Edge

Nestled along the shoreline, Water’s Edge residence combines traditional style with casual comfort. Soaring ceilings with timber framed details are balanced with saturated colors and bold patterns to create a cozy, yet spacious retreat. Custom cabinetry and detailed tile work are showcased throughout.

Architecture | Southern Draw
Interiors | Leone Honan Designs
Photography | Ashley Avila Photography

0

Dune Peak

Perched atop a high bluff overlooking beautiful Lake Michigan, this custom-built, shingle style home exudes traditional elegance and casual comfort. The logistics of constructing this seasonal residence posed a unique set of challenges due to its position on top of a critical dune. An existing cottage had to be demoed and removed from the property with an exceptional level of care, working alongside the DEQ the entire way through. Constructing the new structure required the use of steel sheet piling incorporated into the foundation and anchored deep into the ground, and all construction materials had to be lifted to the home site by crane throughout the entire build process, from lumber to cabinetry to masonry materials to appliances. A detached garage was built on the exact location of a previous building on the property, which was demoed down to one wall that was supporting the dune and because of that, had to remain part of the new structure. Specialty elements throughout the home included detailed millwork and custom iron railings on a three story staircase, unique skylight millwork details and custom built cabinetry throughout. A beautiful fireplace mantle was salvaged from the original home that was constructed from materials from The White House, so special attention and care were required to remove it from the original structure, meticulously store it, restore it using modern methods without losing the historical charm and then install it with precision into the new home.

Architecture | Booth Hansen
Interior Design | Bruce Fox Design
Photography | Hall + Merrick

0